Kopřivy jsou jedny z devíti bylin, které se jedly po dlouhé zimě, aby zmírnily projevy nedostatku vitamínu C, vyčistily krev a zahnaly jarní únavu. Kopřivy jsou plné vitamínů (A,C,E) a minerálních látek. Obsahují flavonoidy, které působí antioxidačně. V listech kopřivy se nachází více železa než ve špenátu a více bílkovin než v sójových bobech. A i když vás hrnec téhle polévky vyjde jen na pár korun ,tak už to dávno není jen jídlo chudých.
Co budeme potřebovat?
- malou kostičku másla
- 2 malé cibule
- 2 stroužky česneku zbavené středu (po vyndání je česnek lehčeji stravitelný)
- 4 malé brambory
- miska kopřiv (sbíráme pouze výhonek se čtyřmi horními listy)
- lžíce domácí vegety - návod
- sůl
- pepř
Postup:
Na másle osmažíme cibulku a po chvilce přidáme pořádně omyté kopřivy. Zalijeme vodou a přidáme oloupané a nakrájené brambory, najemno nakrájený česnek zbavený středů, sůl, pepř a vegetu. Vaříme dokud nebudou brambory měkké (cca 20 minut). Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem, pokud je potřeba, zředíme vodou a dochutíme.
Comments