VEGE BOLOŇSKÁ


Suroviny na omáčku:

2 lžíce oleje

6 lžic sójového granulátu

2 malé cibule

2 mrkve

1 menší cuketa

lžička sladké papriky

lžička oregana

1/2 lžičky mletého pepře

lžička soli

2 lžičky Teriyaki nebo sójové omáčky

Velká rajčatová passata

2 lžíce medu nebo javorového sirupu


Ostatní suroviny:

Celozrnné špagety nebo jiné těstoviny

Tvrdý sýr (parmezán) s použitím syřidla rostlinného původu

čerstvá bazalka

Postup:

Kousky sójového masa zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím si na jemno nakrájíme cibuli a na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a cuketu. Na pánev dáme olej, cibuli a sceděné kousky sójového masa. Přidáme sladkou papriku, oregano, mletý pepř, sůl, teriyaki nebo sójovou omáčku a smažíme cca 5 minut. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu a smažíme dalších 5 minut. Přilijeme rajčatové pyré, pár lžic vody a med. Necháme na mírném plameni probublávat, dokud nebude zelenina měkká a omáčka dostatečně zredukovaná. Pokud by se mám už zdála omáčka příliš hustá, ale zelenina stále tvrdá, můžeme opět přidat trochu vody a nechat znovu zredukovat. Podáváme s těstovinami, sýrem typu parmezán a čerstvou bazalkou.

58 zobrazení