top of page

SVATOJÁNSKÁ OŘECHOVKA

Aktualizováno: 24. 7. 2019

Je připravená z nezralých vlašských ořechů sbíraných mezi svátkem sv. Jana (24. června) a svátkem sv. Anny (26. července). Když ořechy nasbíráte přímo na Svatojánskou noc (23.června), umocníte její (možná i magickou) sílu.

Ořechovka má antibakteriální účinky, čistí žaludek, játra a krev. Pomáhá při nechutenství, problémy s trávením a zácpou. Stačí vám jeden malý zdravotní panáček denně jako prevence.


Co budeme potřebovat?

- 20ks nezralých ořechů

- 10 kuliček jalovce

- 4 hřebíčky

- 1 celou skořici

- 2 lžíčky sušené kůry z bio pomeranče

- 1l vodky

- 0,5l vody

- 200g třtinového cukru


Postup:

Ořechy omyjeme a necháme pořádně uschnout. Nakrájíme na menší kusy. Doporučuji použít rukavice, jinak budete mít černé prsty ještě další týden jako já. Nakrájené ořechy společně s kořením vložíme do čisté skleněné nádoby, zalijeme vodkou a zavíčkujeme. Necháme stát na světle při pokojové teplotě (ideální je parapet). Po 6ti týdnech přecedíme přes plátýnko. Pár hodin před tím, než budeme výluh slívat si připravíme cukerný sirup. Ten uděláme tak, že v rendlíku zahříváme vodu (ne klokotem) a postupně přidáváme cukr. Směs mícháme dokud se všechen cukr nerozpustí a dáváme pozor, aby se nepřipaloval. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pak teprve smícháme s ořechovým výluhem. Stočíme do čistých a suchých lahví a zavíčkujeme. Ořechovka bude chutnat lépe, když jí necháte ještě pár týdnů stát, aby se pořádně uležela.


Skladování:

Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření raději uchovávejte v lednici.



4 096 zobrazení
bottom of page