ŠEŘÍKOVÝ SIRUP

Když jsem si jako malá "vařila" na zahradě polévky z kytiček a plevelů, asi nikdo netušil, že jednou z těch stejných rostlin budu dělat opravdový věci. Pořád se nepřestávám divit, co všechno je jedlý a ještě ke všemu dobrý. A šeříkový sirup k nim rozhodně patří.

Šeřík je symbolem lásky a dokonce má prý i magické ochranné schopnosti. Zklidňuje nervy, pomáhá proti stresu a ulevuje od bolestí hlavy i krku.


Co budeme potřebovat?

- 10 hroznů květů šeříku

- 2 citrony

- 1kg cukru

- 1l vody


Postup:

Květy šeříku otrháme od zelených stonků. Rozprostřeme na kus látky a necháme vylézt broučky. Květy neoplachujeme, abychom je nezbavily pilu. Proto je nesbírejte v blízkosti silnice nebo prašné cesty. Otrhané květy dáme do čistého hrnce, zalijeme litrem horké vody, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Druhý den směs přecedíme přes plátýnko a šťávu zlehka zahříváme (nesmí se vařit). Postupně přidáváme cukr, mícháme a mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí a sirup se nerozjasní. Ještě horký ho nalijeme do čistých a suchých lahví a hned zavíčkujeme.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření dejte sirup do lednice.



747 zobrazení
SLEDUJ:
ŠTUMBYNA
GrafiČka
Designérka
kreativec