Bezinky určitě patří mezi poklady podzimu. Dá se z nich udělat sirup, víno, povidla a nebo třeba likér.
Působí protizánětlivě, pomáhají při nadýmání, křečích, žaludečních nevolnostech, mají mírně projímavý účinek a pomůžou nám i při kašli i nachlazení. Neměli by se však užívat ve velkém množství a nebo syrové, pak totiž mohou být mírně jedovaté.
Co budeme potřebovat?
- 1l plodů bezinek (pouze kuliček)
- 0,6l vody
- 200g hnědého cukru
- 0,1l kávy (espresso, překapávaná, moka, french press)
- 2 lžičky mleté skořice
- šťáva z půlky citronu
- 0,3l rumu
Postup:
Bezinky omyjeme a odšťopkujeme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a na 15 minut povaříme. Směs rozmačkáme, necháme trochu zchladnout a přecedíme přes jemné sítko. Přeceděnou šťávu nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání v ní rozpustíme cukr. Přidáme skořici, kávu, citronovou šťávu, promícháme a opět necháme zchladnout. Nakonec smícháme s rumem a nalijeme do čistých a suchých lahví. Likér bychom měli nechat několik týdnů odpočívat, aby se pořádně uležel.
Skladování:
Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření raději uchovávejte v lednici.
Kommentare