top of page

citrónovo - octový čistič

Aktualizováno: 15. 1. 2020


Na tenhle recept jsem narazila před hrozně dlouhou dobou a nejprve mě odradila ta dlouhá doba macerování, ale věřte mi, stojí to za to. Od té chvíle co jsem ho poprvé vyzkoušela, ho používám skoro denně.

Je to asi nejlevnější a nejuniverzálnější čistič, který doma máme. Dá se s ním umýt linka, lednička, koupelna a skvěle funguje i na záchod. Díky složení nejen čistí, ale hlavně desinfikuje. Neobsahuje žádné chemické látky a mně i voní. (Ale to jsem asi vyjímka).


Kdo si počká, ten se dočká.. U tohohle návodu si počkáte hodně, ale stojí to za to! Ušetříte přírodu i peněženku.


Co budeme potřebovat?

- ocet lihový

- zbytky od vymačkaných citrónů, pomerančů a grepů

- panák vodky (můžete použít i jiný více procentní bílý alkohol nebo alpu)


Návod:

Do čisté sklenice s širokým hrdlem dáme zbytky od vymačkaných citrusů (rozkrájených na menší kusy). Zalijeme octem, tak aby vše bylo ponořené, promícháme a promačkáme. Použijte raději vařečku, protože na rukách to dost štípe.

Láhev si popíšeme a přidáme i datum.

A od teď za 3 měsíce máme čistič hotový. ;-) Já vím, zní to strašně, ale ono to uteče.

Během této doby macerování (louhování) můžeme přihazovat zbytky citrusů a dolévat ocet, jak se nám to bude hodit. Pozor! Citrusy nesmí čouhat ven z octa.

Po třech měsících směs přecedíme přes plátýnko (šátek, hadřík) do čisté lahve s rozprašovačem. Přidáme panáka vodky. Pro intenzivnější vůni můžete přidat i pár kapek éterického oleje.


Nezapomeňte si rovnou založit novou lahev s čističem, abyste měli hotový nový, až tenhle vypotřebujete.


Tak šup šup na to. ;-)


Použití:

Dá se použít skoro na vše. Na umytí kuchyňské linky, ledničky, stolu, koupelny a skvěle funguje i na záchodové prkýnko.



11 020 zobrazení

5 comentários


lenka.mrazova11
26 de jul. de 2023

Dobry den, dekuji za Vas blog, je mi velkou inspiraci.Chci se zeptat, mohu pouzit i bily ocet, ne ten obyc kupovany?

Curtir

Michaela Nezhybová
Michaela Nezhybová
22 de abr. de 2020

Já měla poprvé zalité až po víčko, takže vše nasáklo octem. A pak vždy přidávám tak, že nové kusy vidličkou "prošťouchnu" pod ty starší a ty pak za pár dní vyhodím.


Curtir

Klára Šenkyříková
Klára Šenkyříková
20 de abr. de 2020

Zdravím vás, mám dotaz. Pomeranče a citrony mi na povrchu zplesnivěly. Vím, že píšete, že musí být ponořené, ale oni vždycky vyplavali na povrch. Dá se čistič použít, i když to zplesnivělo, nebo mám dávku vylít? A jak předejít příště tomu zplesnivění? Promíchávat?

Děkuji za odpověď.

Curtir

Michaela Nezhybová
Michaela Nezhybová
20 de ago. de 2019

Super recept, taky dělám. Ale přidávám ještě hřebíček - vyrábím si hřebíčkovou pleťovou vodu a po scezení hřebíček ještě přidám sem :)

Curtir

ivetaklusonova
19 de dez. de 2018

Ahoj. Tohle je super návod! Jsem moc ráda, že jsem narazila na tvoje stránky. Já dávala pouze ocet do vody a přišlo mi to takový...chudý:-D tak tohle určitě vyzkouším. Jdu na další návody:)

Yvet

https://that-yvet.cz/

Curtir
bottom of page