top of page

JAK JSEM PŘEPRALA PRÁDLO

Aktualizováno: 21. 2.

Ne všechno v naší domácnosti se mi povedlo nahradit něčím, co si sama vyrobím. Zatím! Ale zrovna skříňku nad pračkou bych se nestyděla ukázat.

Cesta pokusů a omylů byla dlouhá a také jsem se musela smířit s tím, že u nás doma prádlo nevoní až na chodbu. A že bílá nebude bělejší, protože při šetrném praní prostě nemáte bělostné prádlo. Zas to, ale převažují výhody, které jsou pro mě důležitější. A to, že naše prádlo nedráždí pokožku ani nos, že děláme něco pro naši planetu a že šetříme peníze.


S tím, že by domácí prací prášky ničily pračku jsem se zatím nesetkala. Peru takhle už několik let, ve dvouch různých pračkách, a zatím žádná závada.


BAREVNÉ PRÁDLO

Dříve jsem si dělala prací gel a přišla mi to velká zábava. Ale postupem času jsem byla lenivnější a lenivnější a tak jsem přešla na prací prášek na barevné. Používám ho už pár měsíců a zatím nepozoruji rozdíl oproti gelu.


Dávkování:

Prášku dávám 2 lžíce do příhrádky na prášek a gelu také 2 lžíce, ale přímo do bubnu.

Prádlo peru na běžný program bez předpírky a namáčení na 40°C.



BÍLÉ PRÁDLO

To peru v pracím prášku na bílé. Oproti prášku na barevné je v něm přidán perkarbonát sodný (bělidlo) a TAED (aktivátor perkarbonátu).


Dávkování:

Dávám 2 lžíce do příhrádky na prášek.

Prádlo peru na běžný program bez předpírky a namáčení na 40°C.



AVIVÁŽ

Ke každé várce prádla přidávám cca 50ml octové aviváže s vonným olejem.



SKVRNY

Když najdu na nějakém prádle skvrnu, přeperu špinavou část mýdlem na praní, nechám tak hodinu namočené a potom vyperu s ostatním prádlem.

Účinější je žlučové mýdlo, ale to není vhodné pro vegetariány a vegany, protože jak už název napovídá, obsahuje hovězí žluč.



VŮNĚ DO ŠATNÍKU

Jak už jsem psala, naše prádlo po vyprání nějak zvášť nevoní. Proto přidávám do skříně malé dřevěné kostičky, které jednou za čas pokapu pár kapkami éterického oleje. To krásně provoní prádlo i skříň.


TIP: Když budete chtít předejít molům, použijte éterický olej levandule, rozmarýnu, pomeranče, cedrového dřeva nebo mařinky vonné.

5 689 zobrazení
bottom of page