Proč klíčit?
Klíčením několikanásobně zvýšíte obsah živin v semínku. Naklíčená rostlinka se pak promění v nutriční bombu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin, nukleových kyselin, enzymů, železa, hořčíku, kyseliny listové a riboflavinu (vitamin B12).
Klíčení je levná varianta, jak například i v zimě zařadit dostatečné množství "zeleného" do vašeho jídelníčku, aniž byste museli kupovat dovozovou zeleninu.
A nemusíte se bát, že je na klíčení něco složitého. Naopak.
Co s klíčky?
Asi nejčastěji využijeme klíčky v salátech, ale určitě vám zachutnají i v sendvičích, wrapech, sushi rolkách a nebo třeba na ozdobení krémových polévek, omáček a obložených chlebíčků.
Jaká semínka klíčit?
Nejvhodnější jsou semínka určená přímo na klíčení. Můžete, ale použít i ty, co máte v kuchyni např.: mungo, adzuki, neloupaná čočka (červená, černá, zelená i hnědá), cizrna, chia, neloupaná slunečnice, rýže natural neloupaná, quinoa atd. Semínka určená na výsadbu radši nepoužívejte, ty mohou být ošetřeny pesticidy.
V čem a jak klíčit?
Zavařovačka
Asi nejlevnější varianta je obyčejná zavařovačka, u které použijete místo víčka obvaz, kus látkové pleny nebo jiné prodyšné látky.
Předem namočená semínka dáme dovnitř, zalijeme vodou, zakryjeme látkou, zagumičkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme všechnu vodu vykapat. Celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).
Nakličovací sklenice
Postup je stejný jako u zavařovačky, akorát manipulace je trochu praktičtější díky síťovanému víčku.
Tzn. Předem namočená semínka dáme do sklenice, zalijeme vodou, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme všechnu vodu vykapat. Celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).
Nakličovací miska (tu používám já)
Za mě určitě nejjednodušší varianta.
Do každého patra dáme namočená semínka. Horní patro naplníme vodou a tu necháme protéct až do spodní misky. Vodu vylejeme a celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).
Nakličovací sítko s miskou
To je vhodné zejména na klíčení semínek, která po namočení vytvářejí gel např.: řeřicha, rukola nebo chia. Ale můžete na něm nakličovat i drobná semínka jako je ředkvička, ředkev, jetel, hořčice nebo vojtěška.
Namočená semínka rozprostřeme na sítko, dáme na misku a na 1-2 dny přiklopíme nějakou vhodnou nádobou co máte doma. Vlhčíme rozprašovačem 2-3x denně. Až semínka zakoření, opatrně proplachujeme pod tekoucí vodou (místo použití rozprašovače) po dobu několika dní podle zvolených semínek.
Jak skladovat a konzumovat?
Uchováme v lednici v zavřené krabičce nebo dóze. Klíčky by se do krabičky neměli dávat mokré, aby se nezapařily. Před konzumací je pořádně propláchneme a jíme celé i s kořínky.
Jak dlouho namáčet a klíčit?
Adzuki - namáčení: 12 hodin / klíčení: 3-5 dní
Brokolice - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-5 dnů
Cizrna - namáčení: 12 hodin / klíčení: 15 hodin
Čočka - namáčení: 8hodin / klíčení: 12 hodin
Dýňové semínko - namáčení: 1-4 hodiny / klíčení: 2-4 dny
Hořčice - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-7 dnů
Hrášek - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 3-4 dny
Chia semínka - namáčení: 20 minut / klíčení: 3-4 dny
Ječmen - namáčení: 6-8 hodin / klíčení: 2 dny
Jetel - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 4-6 dnů
Konopná semínka - namáčení: 6-8 hodin / klíčení: 2-5 dní
Mungo - namáčení: 1 den / klíčení: 2-5 dní
Oves - namáčení: 6 hodin / klíčení: 2-3 dny
Pohanka - namáčení: 6 hodin / klíčení: 2 dny
Pšenice - namáčení: 7 hodin / klíčení: 2-3 dny
Quinoa - namáčení: 2 hodiny / klíčení: 1-2 dny
Rukola - namáčení: 20 minut / klíčení: 3 dny
Rýže - namáčení: 9 hodin / klíčení: 3-5 dnů
Ředkvička - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-4 dny
Ředkev - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 4-6 dnů
Řeřicha - namáčení: 20 minut / klíčení: 4-6 dny
Sezamová semínka - namáčení: 8 hodin / klíčení: 1-2 dny
Slunečnicové semínko - namáčení: 2 hodiny / klíčení: 2-3 dny
Špalda - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-3 dny
Vojtěška - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-5 dní
Zelí - namáčení: 4-6 hodin / klíčení: 4-5 dnů
Žito - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-3 dny
Commentaires