top of page

JAK NA KLÍČENÍ

Proč klíčit?

Klíčením několikanásobně zvýšíte obsah živin v semínku. Naklíčená rostlinka se pak promění v nutriční bombu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin, nukleových kyselin, enzymů, železa, hořčíku, kyseliny listové a riboflavinu (vitamin B12).


Klíčení je levná varianta, jak například i v zimě zařadit dostatečné množství "zeleného" do vašeho jídelníčku, aniž byste museli kupovat dovozovou zeleninu.

A nemusíte se bát, že je na klíčení něco složitého. Naopak.

Co s klíčky?

Asi nejčastěji využijeme klíčky v salátech, ale určitě vám zachutnají i v sendvičích, wrapech, sushi rolkách a nebo třeba na ozdobení krémových polévek, omáček a obložených chlebíčků.


Jaká semínka klíčit?

Nejvhodnější jsou semínka určená přímo na klíčení. Můžete, ale použít i ty, co máte v kuchyni např.: mungo, adzuki, neloupaná čočka (červená, černá, zelená i hnědá), cizrna, chia, neloupaná slunečnice, rýže natural neloupaná, quinoa atd. Semínka určená na výsadbu radši nepoužívejte, ty mohou být ošetřeny pesticidy.

V čem a jak klíčit?

Zavařovačka

Asi nejlevnější varianta je obyčejná zavařovačka, u které použijete místo víčka obvaz, kus látkové pleny nebo jiné prodyšné látky.

Předem namočená semínka dáme dovnitř, zalijeme vodou, zakryjeme látkou, zagumičkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme všechnu vodu vykapat. Celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).


Nakličovací sklenice

Postup je stejný jako u zavařovačky, akorát manipulace je trochu praktičtější díky síťovanému víčku.

Tzn. Předem namočená semínka dáme do sklenice, zalijeme vodou, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme všechnu vodu vykapat. Celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).


Nakličovací miska (tu používám já)

Za mě určitě nejjednodušší varianta.

Do každého patra dáme namočená semínka. Horní patro naplníme vodou a tu necháme protéct až do spodní misky. Vodu vylejeme a celý proces opakujeme 2-3x denně po dobu několika dní (podle zvolených semínek).


Nakličovací sítko s miskou

To je vhodné zejména na klíčení semínek, která po namočení vytvářejí gel např.: řeřicha, rukola nebo chia. Ale můžete na něm nakličovat i drobná semínka jako je ředkvička, ředkev, jetel, hořčice nebo vojtěška.

Namočená semínka rozprostřeme na sítko, dáme na misku a na 1-2 dny přiklopíme nějakou vhodnou nádobou co máte doma. Vlhčíme rozprašovačem 2-3x denně. Až semínka zakoření, opatrně proplachujeme pod tekoucí vodou (místo použití rozprašovače) po dobu několika dní podle zvolených semínek.


Jak skladovat a konzumovat?

Uchováme v lednici v zavřené krabičce nebo dóze. Klíčky by se do krabičky neměli dávat mokré, aby se nezapařily. Před konzumací je pořádně propláchneme a jíme celé i s kořínky.

Jak dlouho namáčet a klíčit?

Adzuki - namáčení: 12 hodin / klíčení: 3-5 dní

Brokolice - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-5 dnů

Cizrna - namáčení: 12 hodin / klíčení: 15 hodin

Čočka - namáčení: 8hodin / klíčení: 12 hodin

Dýňové semínko - namáčení: 1-4 hodiny / klíčení: 2-4 dny

Hořčice - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-7 dnů

Hrášek - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 3-4 dny

Chia semínka - namáčení: 20 minut / klíčení: 3-4 dny

Ječmen - namáčení: 6-8 hodin / klíčení: 2 dny

Jetel - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 4-6 dnů

Konopná semínka - namáčení: 6-8 hodin / klíčení: 2-5 dní

Mungo - namáčení: 1 den / klíčení: 2-5 dní

Oves - namáčení: 6 hodin / klíčení: 2-3 dny

Pohanka - namáčení: 6 hodin / klíčení: 2 dny

Pšenice - namáčení: 7 hodin / klíčení: 2-3 dny

Quinoa - namáčení: 2 hodiny / klíčení: 1-2 dny

Rukola - namáčení: 20 minut / klíčení: 3 dny

Rýže - namáčení: 9 hodin / klíčení: 3-5 dnů

Ředkvička - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-4 dny

Ředkev - namáčení: 8-12 hodin / klíčení: 4-6 dnů

Řeřicha - namáčení: 20 minut / klíčení: 4-6 dny

Sezamová semínka - namáčení: 8 hodin / klíčení: 1-2 dny

Slunečnicové semínko - namáčení: 2 hodiny / klíčení: 2-3 dny

Špalda - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-3 dny

Vojtěška - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-5 dní

Zelí - namáčení: 4-6 hodin / klíčení: 4-5 dnů

Žito - namáčení: 8 hodin / klíčení: 2-3 dny

4 479 zobrazení
bottom of page