top of page

MOJE PŘÍPRAVA NA POROD

Než se pustíte do čtení jednotlivých tipů, tak bych ráda upozornila, že tohle bohužel není zaručený návod na bezbolestný a rychlý porod, ale jsou to rady a tipy, které jsem během dvou těhotenství posbírala a které tomu mohou pomoci. Moc vám přeji, aby byl váš porod krásný a přesně takový jaký si ho přejete, ať už mé tipy využijete nebo ne. Myslete na to, že to co pro někoho může být ta nejlepší cesta, pro vás třeba vůbec být nemusí vhodné a dělejte jen věci s kterými jste v souladu, jinak to stejně nebude fungovat.



datle (sušené i čerstvé)

Doporučuje se konzumace 6 datlí denně během 9. měsíce těhotenství.

Datle snižují tlak a pomáhají při zažívacích potížích a zácpě.

Některé studie prokazují, že ženy které v těhotenství jedly datle měly kratší porod, nižší potřebu medikamentů i větší zprůchodnění děložního hrdla. Rovněž u nich byla prokázána větší šance na přirozený porod bez nutných zásahů.

Kromě toho jsou datle plné vitamínů (železo, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, betakaroten), minerálů, aminokyselin, vlákniny a dodají nám energii.

Někdo doporučuje konzumaci datlí i během porodu.

Koupíte v každém supermarketu.



Lněný olej nebo mleté lněné semínko

Lněné semínko je další pomocník se zácpou. Kromě toho napomáhá ke zvlhčení porodních cest a uvolnění svalstva pánevního dna.

Mleté semínko i olej si můžete přidat do kaší nebo jogurtů. Olej je fajn i do salátů.

Konzumace je vhodná během celého těhotenství.

Lněný olej i semínka koupíte ve zdravé výživě nebo v drogerii DM. Olej si můžete koupit i přímo v lisovně. Já mám čerstvě lisovaný od Třebaňské oleje V PRESU.



Čaj maliník, řebříček a mochna

Tento čaj má blahodárné účinky na činnosti hladkého svalstva v malé pánvi, lépe tedy připraví porodní cesty a vyvolává děložní kontrakce. Díky tomu dochází ke zkrácení druhé doby porodní, sníží se pravděpodobnost komplikací a zmírňuje porodní bolesti.


Dávkování:

1 lžička maliníku + 1/2 lžičky řebříčku + 1/2 lžička mochny + 250 ml horké vody

36tt - 1x - 2x denně

37-38tt - 2x - 3x denně

39tt - 3x denně a také zdvojnásobte množství bylinek


Bylinky jsem koupila samostatně ve specializované prodejně a směs jsem si poté namíchala.

100g maliníku, 50g řebříčku a 50g mochny by vám mělo stačit na celý 9. měsíc.


Bylinná yoni napářka

Co je ženská bylinná napářka?

Jednoduše - napařování naší yoni nad teplou bylinnou párou.


Vhodné bylinky pomáhají udržet zdravou poševní mikroflóru a eliminují bakterie a kvasinky, které v těhotenství často vznikají.

Teplá bylinná pára změkčuje tkáně hráze. Díky tomu je možné se vyhnout porodním poranění či minimalizovat jejich rozsah.

Pokud cvičíte s aniballem, můžete díky napářce předejít drobným trhlinkám a mikroporanení, která mohou při cvičení vznikat.

Napářku je skvělé propojovat s hypnoporodními technikami, skvěle uvolňuje a uklidňuje tělo i mysl.

Při přenášení je to jedna z metod, které můžou pomoci porod rozběhnout.

Napařovat můžete 1x denně od ukončeného 38TT, po termínu i dvakrát denně

Pozor! Napařování Vám musí být vždy příjemné.


Já jsem směs bylin na napařování i napařovací prkýnko pořídila u šikovné Alenky od které mám i tyhle informace. Na jejím profilu @bylinky.pro.zenu toho najdete mnohem víc a určitě Vám ráda poradí, pokud si nevíte rady.


Dá se napařovat i během porodu a v šestinedělí, ale o tom zas jindy.



Homeopatika ACTAEA RACEMOSA

Český název této rostliny je samorostlík, patří k čeledi pryskyřníkovitých. Obsahuje estrogeny (ženské pohlavní hormony). Působí na ženský pohlavní systém, svalovou soustavu a nervový systém. Podporuje přípravu porodních cest a svaloviny, zmírňuje strach z porodu zejména u prvorodiček. Je vhodné je užívat od 38. týdne těhotenství.

Seženete i v lékárně.



Masáž hráze

Od 34tt se můžete na porod připravovat i masáží hráze. Masáž speciálním olejem prokrvuje a zflexibilní tkáň v oblasti hráze. Pomáhá přirozenému porodu elasticitou tkání. Zmenšuje riziko natržení nebo nastřihávání hráze během porodu.

Já jsem zvolila olej od Nobilis Tilia, ale je jich na trhu víc.


Použití: Masáž provádějte s vyprázdněným močovým měchýřem, zaujměte příjemnou a pohodlnou polohu, naneste masážní směs na dva prsty, uchopte hráz v hloubce 3–4 cm mezi oba prsty a lehkým tlakem masírujte po dobu 3–5 minut.


Afirmace

Jedná se o techniky hypnoporodu, které mohou vylepšit Váš zážitek z porodu a jeho průběh. Afirmace jsou krátké, jednoduché a pozitivní věty, které napomáhají přenastavit myšlení a bojovat tak se strachem, negativními myšlenkami a pocity. Já jsem zvolila afirmace ve formě mp3, které poslouchám při procházkách a nebo v autě. Určitě najdete někde ke stažení/koupi. Ty moje byly součástí kurzu hypnoporodu na kterém jsem byla už v prvním těhotenství.



Relaxace

Tohle je také technika hypnoporodu. Díky vedené relaxaci pomocí mp3 nahrávky se naučíte "vypnout" (uklidnit se, usnout) i ve vypjatějších situacích.

Já u prvního porodu relaxaci využila hned po příjmu, kdy mi bylo PA doporučeno jít spát a načerpat síly na přicházející porod. Za normálních okolností by mi asi dělalo problém usnout v novém a pro mě trochu nepříjemném prostředí, ale díky relaxaci jsem byla do pár minut tuhá a probudily mě až silné kontrakce.

Jestli jde sehnat nahrávka i samostatně bohužel nevím. Já jí měla jako součást kurzu hypnoporodu u Michaely Klementové.



Chůze

Je to nejjednodušší a nejpřirozenější forma pohybu v těhotenství. Doporučuje se všem zdravým těhotným ženám v průběhu celého těhotenství. Chůze může mírnit některé těhotenské obtíže, jako jsou nevolnosti, závratě, zácpa. Navíc má pozitivní vliv na psychiku a nenabere díky ní tolik kilo navíc.

Chůze může také pomoci přesunout dítě hlouběji do pánve a připravit ho k pohybu porodními cestami.




3 437 zobrazení

Comments


bottom of page