top of page

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP / MED

Aktualizováno: 11. 2. 2021

Tohle může být pro někoho klasika, ale byl by hřích sem tuhle dobrotu nedat. Já jsem svůj první med dělala jako malá skautka na táboře a pamatuji si, že jsem byla úplně fascinovaná, že něco takového jde.

Pampeliška neboli smetánka lékařská je u nás, podle mě, jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších květin vůbec. Myslím, že z ní snad každý pletl věnce nebo dělal kytice. Ne všichni ale ví, že je jedlá, moc dobrá a navíc léčivá.

Povzbuzuje proudění žluči, posiluje zrak, detoxikuje, čistí krev a prospívá játrům.


Co budeme potřebovat

- 200 květů pampelišky

- 1l vody

- 1kg cukru

- 2 citrony


Postup:

Květy pampelišky rozprostřeme na kus látky a necháme vylézt broučky. Květy neoplachujeme, abychom je nezbavili pilu. Proto je nesbírejte v blízkosti silnice nebo prašné cesty. Otrhané květy dáme do čistého hrnce a zalijeme litrem horké vody. Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Poté květy a citron pořádně vymyčkáme a vše přecedíme přes plátýnko (šátek, utěrku, skvěle funguje perlan), nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání postupně přidáváme cukr. Když je cukr rozpuštěný máme hotový sirup (šťávu). Pokud chceme udělat hustší sirup (alá javorový) nebo med, tak šťávu přivedeme k varu, necháme probublávat a jednou za čas promícháme. Vaříme tak dlouho dokud nedosáhneme požadované konzistence. To ale poznáte jen když tekutina schladne. Proto si vždy trochu kápněte na talířek a chvíli počkejte než ochutnáte. Dejte si pozor, aby jste med nepřevařili. Začíná pak červenat a také hořknout. Takže hlídat, míchát a ochutnávat! U mě to trvalo asi hodinu.

Když máme hotovo, nalijeme ho ještě horký do čistých a suchých sklenic. Každou sklenici hned zavíčkujeme a otočíme víčkem dolu. Tím poznáte, že jste všechny sklenice správně zavřeli, víčko se chytne a zaručí vám delší trvanlivost. Pokud použijete lahve můžete je po zavíčkování zabalit do peřin a nechat pomalu chladnout do druhého dne. Takto připravený sirup/med by vám měl vydržet minimálně do dalšího jara.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření nemusíte uchovávat v lednici. Jen neolizujte lžičku mezi nabíráním. Na to je pampeliškový med háklivý.



5 676 zobrazení
bottom of page