top of page

SIRUP / MED Z KVĚTŮ AKÁTU NA TRÁVENÍ

Aktualizováno: 3. 6. 2020

To, že je akát jedlý, pro mě bylo velkým překvapením. Teda jedlé jsou pouze jeho květy, zbytek stromu je jedovatý. Květy akátu pomáhají při křečích žaludku, zažívacího ústrojí, žlučníku a močových cest. Ideální čas na sběr poznáte snadno. Květy se rozvoní a začnou kolem nich poletovat včelky. Se sběrem neváhejte. Silné jarní deště květy rychle poničí a také smyjí pil.


Co budeme potřebovat?

- květy akátu (pouze takové množství, které po zalití vodou zůstane ponořené)

- 2 bio citrony

- 1kg cukru

- 1200ml vody


Postup:

Květy akátu zbavíme zelených štopek, které tvoří hrozny. Květy neoplachujeme, abychom je nezbavili pilu. Proto je nesbírejte v blízkosti silnice nebo prašné cesty. Otrhané květy dáme do čistého hrnce a zalijeme litrem horké vody. Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Poté květy a citron pořádně vymyčkáme a vše přecedíme přes plátýnko (šátek, utěrku, skvěle funguje perlan), nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání postupně přidáváme cukr. Když je cukr rozpuštěný máme hotový sirup (šťávu). Pokud chceme udělat hustší sirup (alá javorový) nebo med, tak šťávu přivedeme k varu, necháme probublávat a jednou za čas promícháme. Vaříme tak dlouho dokud nedosáhneme požadované konzistence. To ale poznáte jen když tekutina schladne. Proto si vždy trochu kápněte na talířek a chvíli počkejte než ochutnáte. Dejte si pozor, aby jste med nepřevařili. Začíná pak červenat a také hořknout. Takže hlídat, míchát a ochutnávat! U mě to trvalo asi hodinu.

Když máme hotovo, nalijeme ho ještě horký do čistých a suchých sklenic. Každou sklenici hned zavíčkujeme a otočíme víčkem dolu. Tím poznáte, že jste všechny sklenice správně zavřeli, víčko se chytne a zaručí vám delší trvanlivost. Pokud použijete lahve můžete je po zavíčkování zabalit do peřin a nechat pomalu chladnout do druhého dne. Takto připravený sirup/med by vám měl vydržet minimálně do dalšího jara.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření nemusíte uchovávat v lednici.



1 116 zobrazení

1 Comment


Terís Fröhlichová
Terís Fröhlichová
Jul 24, 2019

Tak tohle jsem netušila 😲 vůni akatu uplne miluju, pristi rok do toho jdu! Dekuji😘

Like
bottom of page