top of page

SIRUP / MED Z MLADÝCH KOPŘIV

  • Obrázek autora: ŠTUMBYNA
    ŠTUMBYNA
  • 18. 3. 2019
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 3. 6. 2020

Kopřivy čistí krev, ledviny i lymfatický systém. Snižují hladinu cukru v těle, působí močopudně a protizánětlivě. Můžete je sbírat celý rok, ale jejich první jarní výhonky mají největší sílu. Mladé kopřivy obsahují velké množství vitamínů a minerálů (hlavně vitamín C a železo). Můžete si z nich udělat čaj, špenát, pesto, nádivku nebo třeba nálev na vlasy. Ale jestli si chcete udělat něco, co můžete používat celý rok, tak určitě zkuste tenhle sirup.

ree

Co budeme potřebovat:

- 120 snítek mladých kopřiv (tak do 5 cm)

- 4 citróny

- 2 kg cukru

- 2 l vody


Postup:

Kopřivy opláchneme a nahrubo nakrájíme. Dáme do hrnce společně s vodou a na 5 minut povaříme (dost to smrdí). Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Poté kopřivy a citron pořádně vymyčkáme a vše přecedíme přes plátýnko (šátek, utěrku, skvěle funguje perlan), nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání postupně přidáváme cukr. Když je cukr rozpuštěný máme hotový sirup (šťávu). Pokud chceme udělat hustší sirup (alá javorový) nebo med, tak šťávu přivedeme k varu, necháme probublávat a jednou za čas promícháme. Vaříme tak dlouho dokud nedosáhneme požadované konzistence. To ale poznáte jen když tekutina schladne. Proto si vždy trochu kápněte na talířek a chvíli počkejte než ochutnáte. Dejte si pozor, aby jste med nepřevařili. Začíná pak červenat a také hořknout. Takže hlídat, míchát a ochutnávat! U mě to trvalo asi hodinu.

Když máme hotovo, nalijeme ho ještě horký do čistých a suchých sklenic. Každou sklenici hned zavíčkujeme a otočíme víčkem dolu. Tím poznáte, že jste všechny sklenice správně zavřeli, víčko se chytne a zaručí vám delší trvanlivost. Pokud použijete lahve můžete je po zavíčkování zabalit do peřin a nechat pomalu chladnout do druhého dne. Takto připravený sirup/med by vám měl vydržet minimálně do dalšího jara.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření nemusíte uchovávat v lednici.


Komentáře


SLEDUJ:
IMG_8883.PNG
patička.png
bottom of page