top of page

SIRUP / MED Z MLADÝCH KOPŘIV

Aktualizováno: 3. 6. 2020

Kopřivy čistí krev, ledviny i lymfatický systém. Snižují hladinu cukru v těle, působí močopudně a protizánětlivě. Můžete je sbírat celý rok, ale jejich první jarní výhonky mají největší sílu. Mladé kopřivy obsahují velké množství vitamínů a minerálů (hlavně vitamín C a železo). Můžete si z nich udělat čaj, špenát, pesto, nádivku nebo třeba nálev na vlasy. Ale jestli si chcete udělat něco, co můžete používat celý rok, tak určitě zkuste tenhle sirup.


Co budeme potřebovat:

- 120 snítek mladých kopřiv (tak do 5 cm)

- 4 citróny

- 2 kg cukru

- 2 l vody


Postup:

Kopřivy opláchneme a nahrubo nakrájíme. Dáme do hrnce společně s vodou a na 5 minut povaříme (dost to smrdí). Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Poté kopřivy a citron pořádně vymyčkáme a vše přecedíme přes plátýnko (šátek, utěrku, skvěle funguje perlan), nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání postupně přidáváme cukr. Když je cukr rozpuštěný máme hotový sirup (šťávu). Pokud chceme udělat hustší sirup (alá javorový) nebo med, tak šťávu přivedeme k varu, necháme probublávat a jednou za čas promícháme. Vaříme tak dlouho dokud nedosáhneme požadované konzistence. To ale poznáte jen když tekutina schladne. Proto si vždy trochu kápněte na talířek a chvíli počkejte než ochutnáte. Dejte si pozor, aby jste med nepřevařili. Začíná pak červenat a také hořknout. Takže hlídat, míchát a ochutnávat! U mě to trvalo asi hodinu.

Když máme hotovo, nalijeme ho ještě horký do čistých a suchých sklenic. Každou sklenici hned zavíčkujeme a otočíme víčkem dolu. Tím poznáte, že jste všechny sklenice správně zavřeli, víčko se chytne a zaručí vám delší trvanlivost. Pokud použijete lahve můžete je po zavíčkování zabalit do peřin a nechat pomalu chladnout do druhého dne. Takto připravený sirup/med by vám měl vydržet minimálně do dalšího jara.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření nemusíte uchovávat v lednici.


1 632 zobrazení
bottom of page