top of page

ŠEŘÍKOVÝ SIRUP / MED

Aktualizováno: 3. 6. 2020

Když jsem si jako malá "vařila" na zahradě polévky z kytiček a plevelů, asi nikdo netušil, že jednou z těch stejných rostlin budu dělat opravdový věci. Pořád se nepřestávám divit, co všechno je jedlý a ještě ke všemu dobrý. A šeříkový sirup k nim rozhodně patří.

Šeřík je symbolem lásky a dokonce má prý i magické ochranné schopnosti. Zklidňuje nervy, pomáhá proti stresu a ulevuje od bolestí hlavy i krku.


Co budeme potřebovat?

- 10 hroznů květů šeříku

- 2 citrony

- 1kg cukru

- 1l vody


Postup:

Květy šeříku otrháme od zelených stonků. Rozprostřeme na kus látky a necháme vylézt broučky. Květy neoplachujeme, abychom je nezbavili pilu. Proto je nesbírejte v blízkosti silnice nebo prašné cesty. Otrhané květy dáme do čistého hrnce a zalijeme litrem horké vody. Po vychladnutí přidáme citrony nakrájené na tenká kolečka, opět přiklopíme a necháme v chladu 24h louhovat. Poté květy a citron pořádně vymyčkáme a vše přecedíme přes plátýnko (šátek, utěrku, skvěle funguje perlan), nalijeme do čistého hrnce, zahřejeme a za stálého míchání postupně přidáváme cukr. Když je cukr rozpuštěný máme hotový sirup (šťávu). Pokud chceme udělat hustší sirup (alá javorový) nebo med, tak šťávu přivedeme k varu, necháme probublávat a jednou za čas promícháme. Vaříme tak dlouho dokud nedosáhneme požadované konzistence. To ale poznáte jen když tekutina schladne. Proto si vždy trochu kápněte na talířek a chvíli počkejte než ochutnáte. Dejte si pozor, aby jste med nepřevařili. Začíná pak červenat a také hořknout. Takže hlídat, míchát a ochutnávat! U mě to trvalo asi hodinu.

Když máme hotovo, nalijeme ho ještě horký do čistých a suchých sklenic. Každou sklenici hned zavíčkujeme a otočíme víčkem dolu. Tím poznáte, že jste všechny sklenice správně zavřeli, víčko se chytne a zaručí vám delší trvanlivost. Pokud použijete lahve můžete je po zavíčkování zabalit do peřin a nechat pomalu chladnout do druhého dne. Takto připravený sirup/med by vám měl vydržet minimálně do dalšího jara.


Skladování: Skladujte v chladu a hlavně ve tmě. Po otevření nemusíte uchovávat v lednici.



7 179 zobrazení
bottom of page