top of page

DOMÁCÍ PIŠKOTY

Důvod, proč jsem se pustila do pečení (nebo spíš sušení) domácích piškotů, určitě není ušetřit. Ale bylo to proto, že jsem chtěla variantu s menším obsahem cukru, bez obalu a hlavně z domácích vajíček.

Popravdě mě první pokus málem odradil a tak vám rovnou prozradím fígle, na které jsem si postupně přišla.

Určitě na dávkování těsta použijte zdobící sáček (nebo obyč pytlík s ustřihnutým rohem), ale rozhodně né lžičky. To je totiž hrozná patlačka. A jestli už teď víte, že budete péct piškoty častěji, tak si pořiďte silikonovou formu. Stojí asi dvě stovky, nezabere moc místa a výsledek za to určitě stojí.


Co budeme potřebovat?

3 vajíčka (pořiďte si co nejkvalitnější)

50g třtinového cukru

100g hladké pšeničné mouky


Postup:

Vajíčka rozklepněte a oddělte zvlášť žloutky a bílky. Ze žloutků a půlky cukru ušlehejte pěnu. Z bílku vyšlehejte sníh. Ke konci přidejte druhou půlku cukru a pořádně prošlehejte. Pak sníh, pěnu a mouku dejte do jedné mísy a opatrně ručně promíchejte tak, aby těsto zůstalo nadýchané. Naplňte do zdobícího sáčku a udělejte malé čudlíky buď rovnou na silikonovou formu nebo na plech s pečícím papírem. Počítejte s tím, že piškoty při pečení trochu nabydou a pokud nepoužijete formu, tak se i trochu roztečou.


Pečení se bude lišit podle trouby. Já pekla na 170 stupňů cca 15 - 20 minut na dvě várky (plechy). Dohromady mi z těsta vyšlo cca 50 piškotů.



1 850 zobrazení
bottom of page