Konečně jsem přišla na super alternativu řízku, aniž bych musela sáhnout po sóje a jiných masových náhražkách. Navíc jsem použila typicky českou surovinu a z toho mám velkou radost. Za mě teda objev roku, tak doufám, že celerové řízky mile překvapí i vás. Chuť masa rozhodně nečekejte, ale vzhled je myslím na jedničku. K tomu jsem oprášila recept na salát po mé tchyňce a babičce, po kterém budete mít ještě dost energie rozbalovat dárky.
SALÁT
Co budeme potřebovat?
- 2 vejce
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 6 nakládaných okurek
- 6 brambor (typ A)
- 2 jablka (ideálně Golden Delicious)
- 1 lžíce láku od nakládaných okurek
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- 50 ml majonézy
Postup:
Vejce uvaříme na tvrdo (10 - 15 minut), necháme vychladit a pak oloupeme a nakrájíme. Mrkve a petržel oloupeme, pak je uvaříme v páře spolu s brambory ve slupce. Brambory můžou trvat trochu déle než ostatní zelenina. Brambory oloupeme a necháme vychladnout. Potom všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky a dáme do velké mísy. V hrnečku si rozděláme zálivku z láku od okurek, soli, cukru a hořčice. Pořádně rozmícháme a nalejeme na nakrájenou zeleninu. Nakonec oloupeme a nakrájíme jablka a přidáme spolu s nakrájenými vejci a majonézou. Vše pořádně promícháme a popřípadě dochutíme.
CELEROVÉ ŘÍZKY
Co budeme potřebovat?
- malý celer nebo půlka velkého
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka (pro bezlepkáře rozemleté cornflaky)
- olej vhodný na smažení (slunečnicový, řepkový)
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky (cca 0,5 cm). Osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Tzn. nejdřív v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance (pořádně poplácáme). Na pánvičku nalejeme větší vrstvu oleje, necháme nahřát a zvolna smažíme z obou stran. Kdybychom smažili rychle, celer by nestihl změknout. Řízky odložíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby odsál přebytečný olej a můžeme spolu se salátem podávat.
TIP: Tohle množství salátu i řízků je tak na 3 - 4 porce (podle strávníků).
Comments