top of page

VÁNOCE BEZ MASA

Konečně jsem přišla na super alternativu řízku, aniž bych musela sáhnout po sóje a jiných masových náhražkách. Navíc jsem použila typicky českou surovinu a z toho mám velkou radost. Za mě teda objev roku, tak doufám, že celerové řízky mile překvapí i vás. Chuť masa rozhodně nečekejte, ale vzhled je myslím na jedničku. K tomu jsem oprášila recept na salát po mé tchyňce a babičce, po kterém budete mít ještě dost energie rozbalovat dárky.




SALÁT

Co budeme potřebovat?

- 2 vejce

- 2 mrkve

- 1 petržel

- 6 nakládaných okurek

- 6 brambor (typ A)

- 2 jablka (ideálně Golden Delicious)

- 1 lžíce láku od nakládaných okurek

- 1 lžička plnotučné hořčice

- 1/2 lžičky soli

- 2 lžičky třtinového cukru

- 50 ml majonézy


Postup:

Vejce uvaříme na tvrdo (10 - 15 minut), necháme vychladit a pak oloupeme a nakrájíme. Mrkve a petržel oloupeme, pak je uvaříme v páře spolu s brambory ve slupce. Brambory můžou trvat trochu déle než ostatní zelenina. Brambory oloupeme a necháme vychladnout. Potom všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky a dáme do velké mísy. V hrnečku si rozděláme zálivku z láku od okurek, soli, cukru a hořčice. Pořádně rozmícháme a nalejeme na nakrájenou zeleninu. Nakonec oloupeme a nakrájíme jablka a přidáme spolu s nakrájenými vejci a majonézou. Vše pořádně promícháme a popřípadě dochutíme.



CELEROVÉ ŘÍZKY

Co budeme potřebovat?

- malý celer nebo půlka velkého

- vejce

- hladká mouka

- strouhanka (pro bezlepkáře rozemleté cornflaky)

- olej vhodný na smažení (slunečnicový, řepkový)


Postup:

Celer oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky (cca 0,5 cm). Osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Tzn. nejdřív v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance (pořádně poplácáme). Na pánvičku nalejeme větší vrstvu oleje, necháme nahřát a zvolna smažíme z obou stran. Kdybychom smažili rychle, celer by nestihl změknout. Řízky odložíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby odsál přebytečný olej a můžeme spolu se salátem podávat.


TIP: Tohle množství salátu i řízků je tak na 3 - 4 porce (podle strávníků).


1 392 zobrazení
bottom of page