top of page

JAK NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Předem upozorňuji, že nejsem žádná cukrářka a pečení cukroví jsem doteď nechávala spíš na mamce. Ale příští rok už budeme tři a tak je nejvyšší čas to pořádně natrénovat. Zároveň bych ráda, aby Vánoce u nás doma byly hlavně svátky klidu a bláznit z příprav rozhodně v plánu nemám. Proto jsem se rozhodla pro upečení pár základních druhů cukroví, které máme nejradši. Inspiraci na recepty jsem hledala u Kitchenette, My cooking diary a Maruška veg.

I když jsem u většiny receptů snížila množství cukru, není to nic moc dietního. Určitě by šlo udělat nějaké zdravější, ale já se na Vánoce budu držet spíš tradic než diet.




Vanilkové rohlíčky

125g hladké špaldové mouky

50g namletých vlašských ořechů

85g změklého másla

25g třtinového cukru

špička nože vanilky (můžete nahradit vanilkovým cukrem)

1 žloutek


Cukr rozmixujeme a pak společně s moukou prosejeme přes sítko. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Hotové těsto dáme do sáčku a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme a hned uválíme placku o výšce budoucího rohlíčku (vždycky si z lednice vyndejte jen množství, které hned spotřebujete a zbytek nechte v chladu). Vykrajovátkem vykrájíme a dáme na plech.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 - 15 minut. Z plechu rohlíčky sundaváme až malinko vychladnou, aby se nepolámali a rovnou můžeme pocukrovat.




Linecké

200g hladké pšeničné mouky

125g změklého másla

40g moučkového cukru

0,5 lžíce kukuřičného škrobu

0,5 lžíce nastrouhané citrónové kůry


Cukr rozmixujeme a pak společně s moukou prosejeme přes sítko. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Hotové těsto dáme do sáčku a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme a hned uválíme placku o pár milimetrů (vždycky si z lednice vyndejte jen množství které hned spotřebujete a zbytek nechte v chladu). Vykrajovátkem vykrájíme a dáme na plech.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Z plechu kolečka sundaváme až malinko vychladnou, aby se nepolámala. Až budeme mít napečené a vychladlé spodní i horní dílky, promažeme marmeládou a uložíme do krabice (dózy).

Skladujeme v chladu.




Včelí úly

125g piškotů (návod na domácí najdete tady)

75g změklého másla

1,5 lžíce kakaa

2,5 lžíce rumu

2,5 lžíce salka

cukr moučka na vysypání formičky


náplň:

2lžíce rumu

80g salka

50g změklého másla


podstavec:

cca 25 piškotů (návod na domácí najdete tady)


Piškoty rozmixujeme na jemný prášek. Přidáme k nim ostatní suroviny a pořádně promícháme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Dáme na půl hodiny do lednice ztuhnout, aby nám šlo s těstem lépe pracovat. Poté vyndáme a pomocí formičky (tu si mezi každým úlem pořádně vysypejte cukrem) tvarujeme horní hnědé části. Náplň si připravíme smícháním všech tří surovin pomocí metličky nebo stěrky. Než krém začne být bez hrudek trvá to docela dlouho. Elektrický šlehač radši nepoužívejte, aby se vám krém nezdrc. Poté naplníme horní části úlů a přiklopíme piškotem. Dáme do lednice otočené špičkou dolů a až po cca 2 hodinách obrátíme, nandáme do krabice (dózy) a uložíme do chladu.




Pracny

125g hladké přeničné mouky

50g namletých vlašských ořechů

85g změklého másla

25g třtinového cukru

2 lžíce kakaa

0,5 lžičky mleté skořice

1 žloutek


Cukr rozmixujeme a pak spolu s moukou prosejeme přes sítko. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Hotové těsto dáme do sáčku a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme a hned namačkáme do formiček.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 - 15 minut. Z formiček pracny vyklepáváme až malinko vychladnou, aby se nepolámali a rovnou je můžeme pocukrovat. Uložíme do krabice (dózy) a skladujeme v chladu.




Medové kuličky "Marlenky":

120g medových perníčků (použijte nepovedené a nebo upečte zbytky při vykrajování)

6 lžic Salka

40g změklého másla

50g mletých vlašských ořechů + trochu na obalení


Perníčky:

Vychladlé perníčky rozmixujeme na jemný prášek. Přidáme ostatní suroviny a pořádně promícháme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Dáme na půl hodiny do lednice ztuhnout, aby nám šlo s těstem lépe pracovat. Vytvarujeme kuličky, obalíme je v mletých ořeších, uložíme do krabice (dózy) a skladujeme v chladu.





Medové perníčky:

250g hladké špaldové mouky

250g medu

60g třtinového cukru

1 žloutek

1/4 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky prášku do pečiva

1 lžička kakaa

1 lžička perníkového koření


Med rozehřejeme, vlijeme k mouce a promícháme. Necháme lehce zchladnout. Cukr rozmixujeme a prosejeme přes sítko. Přidáme spolu se zbytkem surovin k mouce s medem a pořádně uhněteme. Nejdříve vařečkou a potom ručně. Hotové těsto dáme do sáčku a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme a hned uválíme placku o výšce 4 mm (vždycky si z lednice vyndejte jen množství, které hned spotřebujete a zbytek nechte v chladu). Vykrajovátkem vykrájíme a dáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 155 stupňů cca 10 - 15 minut. Necháme zchladnout a můžeme zdobit. Poté uložíme do krabice (dózy) a skladujeme v chladu.


Poleva:

150g moučkového cukru

šťáva z půlky citrónu


Smícháme cukr se šťávou, promícháme, dáme do sáčku s utřiženým rohem a můžeme rovnou zdobit.


1 794 zobrazení
bottom of page